dimarts, 23 d’octubre del 2012

Commutadors

Observa el següent circuït:


Algun enginyer ha pensat aquest disseny per a una habitació. Ha posat un interruptor al costat de cadascun dels llits per tal que qualsevol de les persones que hi descansa pugui apagar o engegar el llum. Creus que ho ha fet bé? Per què?
Ara observa aquest altre disseny:
Els símbols que surten al costat dels llits són dos commutadors. Els commutadors són elements de control. Els que veus en aquest circuït es diuen commutadors alternatius. Quan els prems fas que el corrent es desviï cap a A o cap a B. Creus que aquest disseny és millor o pitjor que l'anterior? Per què? 

Al primer circuït hi surten interruptors. Els interruptors tenen aquest símbol:
Quan l'interruptor està obert, el corrent no pot passar, perquè les càrregues elèctriques no poden passar, i els receptors connectats a la branca controlada per l'interruptor no funcionaran.
Quan l'interruptor està tancat, pot circular corrent, perquè les càrregues elèctriques poden circular, i els receptors connectats a la branca controlada per l'interruptor, funcionaran.

Al segon circuït, hi surten dos commutadors alternatius. Els commutadors alternatius tenen aquest símbol:

Si no fem res, el commutador fa que les càrregues elèctriques passin des del cable de l'esquerra fins al cable que comença a A. 
Si premem el commutador, el segment que observes en blau, es posarà a B i les càrregues passaran des del cable de l'esquerra fins al cable que comença a B:



Amb el commutador decidim si les càrregues passen pel cable de dalt o pel cable de baix (dels dos que veus a la dreta).
Externament, l'interruptor i el commutador alternatiu es poden diferenciar pel nombre de cables que surten de cadascun d'ells.  Si t'hi fixes, de l'interruptor hi surten dos cables; és a dir, cal que connectem dos cables. En canvi, del commutador alternatiu hi surten tres cables; és a dir, cal que connectem tres cables a cadascun d'ells, tal com pots veure en el dibuix dels circuits i dels símbols.
Més endavant estudiarem els commutadors d'encreuament

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ranktrackr.net